maandag 3 september 2012

10 jaar BioBrasil


Op 31 augustus was het exact 10 jaar geleden dat Kristel De Vleeschouwer in opdracht van de KMDA naar Brazilië vertrok om Project BioBrasil op te starten. De bedoeling van Project BioBrasil was en is om via onderzoek op goudkopleeuwapen in aangetaste en versnipperde wouden gegevens in te zamelen die kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van een wetenschappelijk gefundeerd actieplan voor de bescherming van de soort. Wat oorspronkelijk begon als een driejarig postdoctoraal project groeide over de jaren heen uit tot een uitgebreid onderzoeksproject waarin verschillende Braziliaanse en internationale studenten betrokken werden in nauwe samenwerking met andere onderzoeksprojecten en met lokale en internationale conservatie-instituten.
Heeft Project BioBrasil nu alle ambities gerealiseerd? Nog niet. We hebben een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de conservatie van de goudkopleeuwapen. Niet ´direct´ in termen van bijvoorbeeld de hoeveelheid bos die we geplant hebben of het aantal individuele leeuwapen dat we gered hebben. Maar we hebben de nodige gegevens verzameld om te weten HOE en WELKE conservatieacties in de toekomst moeten uitgevoerd worden, en we hebben gedefinieerd welke onderzoeksgegevens nog nodig zijn. Onze ambitie om onderzoek te doen is deels gerealiseerd (maar we hebben nog bijkomende vragen). Onze ambitie om de goudkopleeuwapen te redden, daar moeten we verder aan werken. Maar we zitten in de goede richting.
Simpel gezegd, we hebben nog geen bos geplant, maar we weten nu hoe en waar we het moeten doen. En we hebben de nodige contacten gelegd met de instituten die dit effectief gaan doen. In de toekomst wil Project BioBrasil  zijn acties nog sterker toespitsen op de conservatienoden van goudkopleeuwapen en de ontwikkeling van een wetenschappelijk gefundeerd actieplan. We gaan in de volgende jaren onze wetenschappelijke kennis verder aanvullen en intensiever gaan werken aan de toepassing ervan in conservatie-acties.  Dat houdt een nieuw onderzoeksprogramma in, geïnspireerd op de resultaten van ons symposium, en nieuwe concrete conservatie-initiatieven die direct bijdragen tot de bescherming van goudkopleeuwapen en het woud waarin ze leven.